Homes en Diàleg al Fòrum contra les violències de gènere


Els dies 15,16, i 17 de Novembre, es va realitzar el “Forum contra les Violències de Gènere: V Fòrum Europeu”.  El divendres dia 17 es va fer una taula rodona sobre masculinitat  que portava per nom “CANVIEM EL PATRÓ DE LA MASCULINITAT. ELEMENTS PER FER EL CANVI”. Homes en Diàleg va participar en aquesta taula rodona, celebrada a la sala anomenada “la cuina”que estava plena i va ser una espectadora de luxe, ja que entre d’altres temes l’Oriol Rios, membre d’Homes en Diàleg, va parlar del desig, qui ens agrada, perquè ens agrada i com aplicar eines a l’ensenyament per eliminar la violència de gènere.

2012_taula_rodona

 

Com parlem dels homes? Llenguatge del desig o llenguatge de la ètica

El dissabte 17 de Novembre de 2012, Homes en Diàleg va participar en el VIII FÒRUM CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE, organitzat per la Plataforma unitària contra les violències de gènere, duent a terme un taller que portava per títol “COM PARLEM DELS HOMES?”

L’obectiu d’aquest taller era reflexionar sobre el llenguatge que utilitzen les persones per parlar de nois igualitaris i de nois violents. Concretament, vam plantejar i debatre qüestions relacionades amb si s’utilitza un llenguatge del desig o un llenguatge de l’ètica per a parlar tant d’un com de l’altre tipus de noi.

Per a fer-ho, vam parlar sobre algunes escenes de tres pel•lícules. En primer lloc, de la pel•lícula “Te doy mis ojos” van sorgir diferents debats centrats en com apareixen, en la pel•lícula, moltes escenes en les que hi ha una atracció sexual molt gran per a un dels personatges, el maltractador, mentre que no n’apareix cap a la figura masculina no violenta que apareix a la pel•lícula. Es va valorar que fins i tot es menysprea en moltes escenes aquest segon personatge, i que hi ha un contrast molt gran en com es veuen i es tracten els dos rols de masculinitat en la pel•lícula. Una de les conclusions va ser que els models presentats a la pel•lícula no deixen alternativa possible entre una sexualitat apassionada i violenta i unes relacions afectives amb persones igualitàries però sense passió.

Les alternatives les vàrem trobar en les pel•lícules “Amor bajo el espino blanco” i “Dirty dancing”. En la primera, es va destacar l’entrega amorosa mútua cap a algú que et tracta bé com a actuació preventiva de la violencia de gènere. De la segona, es va destacar la masculinitat alternativa que representa el protagonista, el qual concentra valors de solidaritat amb una seguretat personal i un atractiu que el converteixen en la masculinitat alternativa que trobàvem a faltar a “Te doy mis ojos”.

Des d’homes en diàleg fem una valoració molt positiva del taller, creiem que va servir per dur a terme moltes reflexions importants sobre quines models de masculinitat serveixen per a superar la violència de gènere, i com es parla d’aquests models i del models que tendeixen a perpetuar la violència.