Homes en Diàleg participa al IX Fòrum Contra les Violències de Gènere


En consonància amb el nostre compromís amb l’eradicació de la violència contra les dones, Homes en Diàleg va participar al IX Fòrum Contra les Violències de Gènere organitzat per la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere. Divendres 22 de Novembre Marcos Castro, membre de Homes en Diàleg, va participar en la taula rodona de noves masculinitats amb el títol “Què guanyem els homes amb la igualtat i la no violència?”, en el marc de la qual va presentar l’existència de dos models bàsics de masculinitat: la tradicional i l’alternativa.

En el model tradicional hi trobem dues tipologies: la masculinitat dominant i la masculinitat oprimida, que són les dues cares de la mateixa moneda. La masculinitat dominant es la que exerceix violència de gènere, mentre que la oprimida és aquella que, sense ser dominant, està mancada d’atractiu i que per tant no representa una alternativa i complementa, realimentant-lo, el model tradicional. La intervenció va insistir en que les Noves Masculinitats Alternatives (NMA) no són masculinitats dèbils, sino fortes, segures i valentes, ja que s’han d’enfrontar a la violència de gènere i, per tant, a la Masculinitat Tradicional Dominant. A la pregunta plantejada per la taula rodona, les NMA sobresortien com l’únic model capaç unir amor i passió en una mateixa persona, i no separant en amor sense passió (com en el cas de la Masculinitat Tradicional Oprimida) o passió sense amor (com en el cas de la Masculinitat Tradicional Dominant).

El dissabte 23 de Novembre, Homes en Diàleg va organitzar un taller amb el nom de “Noves masculinitats. Alternatives contra la violència de gènere” on es va seguir aprofundint en els models tradicionals i alternatiu de masculinitats. El debat es va produir a partir d’escenes de pel·lícules on es reflectien els dos tipus de masculinitat tradicional i un exemple de masculinitat alternativa. El debat va ser molt enriquidor i es va destacar la importància de parlar amb un llenguatge del desig, i no només de l’ètica, respecte als homes que segueixen un model de  masculinitat alternatiu. També es van debatre temes com la pluralitat de models dins de la masculinitat alternativa, els models d’atractiu imperants en la masculinitat actual i les seves alternatives o el paper de la Masculinitat Tradicional Dominant i la Masculinitat Tradicional Oprimida en la perpetuació d’uns models d’atracció que condueixen a la violència de gènere.

Des d’Homes en Diàleg fem un balanç molt positiu del fet que s’estiguin obrint cada vegada més espais de diàleg on poder debatre i avançar per a l’extensió d’unes masculinitat alternatives que uneixin valors i atractiu i que ens permetin eradicar la xacra social que suposa la violència de gènere.

fcvg9_homesnous