Homes en Diàleg en #CIMIE14


El 4 de juliol Homes en Diàleg va estar present al CIMIE 2014 (Congrés Internacional Multidisciplinar d’Investigació Educativa), celebrat a Segovia, en una comunicació titulada ‘Nuevas Masculinidades Alternativas y Prevención de la Violencia de Género”.

La comunicació presentada per Elena Duque, de la Universitat de Girona conjuntament amb dos membres d’Homes en Diàleg, Oriol Ríos (Universitat de Girona) i Bernat Oró (EDA Verneda), recollia les contribucions científiques d’anys d’investigació en aquest camp, i sobretot des de la perspectiva transformadora que va iniciar Jesús Gómez amb la seva teoria del “Radical Love” que ha ajudat a superar la violència de gènere a tantes persones i que ha inspirat el concepte de les Noves Masculinitats Alternatives.

El propòsit de la comunicació doncs, va ser en primer lloc fer evident els tres tipus de masculinitats existents, tal i com es van definir a la 1a Jornada d’Homes en Diàleg (i que més endavant es van aprofundir en l’article de Flecha, Puigvert i Ríos (2013): The New Alternative Masculinities and the Overcoming of Gender Violence), és a dir: la masculinitat tradicional, tant la dominant com la oprimida (ambdues potenciadores de la violència de gènere), i per l’altra banda les Noves Masculinitats Alternatives, com a alternativa real que permet eradicar-la.

I en segon lloc, després d’analitzar les característiques i conseqüències d’aquests tipus de masculinitat es van plantejar propostes educatives per educar en una masculinitat alternativa, com a via de superació de la violència de gènere, ja que no reprodueixen la doble moral (llenguatge de la ètica vs llenguatge del desig) i trenquen amb la vinculació entre atracció i violència.

Cal esmentar també que durant la comunicació i el diàleg posterior amb els assistents es van citar els tallers de la nostra associació com una de les maneres efectives de portar a la pràctica les orientacions que dóna la recerca en socialització preventiva de la violència de gènere. Més concretament, es van presentar els tallers que portem a terme amb adolescents com una manera de transformar el llenguatge del desig, un element que, d’acord amb les evidències científiques, és clau per a la superació de la violència de gènere. En altres paraules, es va evidenciar que els tallers d’Homes en Diàleg són una actuació que permet obrir espais de reflexió i diàleg igualitari sobre quin tipus de nois atrauen majoritàriament i per què, quin tipus de nois són els que menyspreen i agredeixen les noies (els MTD) i quin tipus de nois són els que permeten portar a terme relacions igualitàries i plenes de passió amorosa (els NAM). Parlar-ne entre nois i noies, amb la imprescindible orientació que aporta la recerca, és la manera de poder desvetllar aquelles actituds i estratègies que fan servir els MTD per “lligar”, les seves intencions i quin tipus de relacions poden oferir. De la mateixa manera, en aquestes converses es presenten i potencien les NAM com una clara alternativa als anteriors i com el tipus de nois amb qui es poden complir els somnis i viure apassionadament.

D’aquesta manera, partint del llenguatge del desig com a aspecte clau que uneix allò bo i allò excitant, representat amb les Noves Masculinitats Alternatives que permeten buidar d’atractiu la violència i no se sotmeten a les Masculinitats Tradicionals Dominants, es va cloure la presentació on es van compartir molts elements per seguir treballant i investigant en aquesta línia i potenciar la xarxa d’Homes en Diàleg a nivell estatal i internacional.