Aportacions teòriques de la Jornada “Masculinitats i atractiu”


En la jornada del 2 de Març “Masculinitats i atractiu” celebrada al centre Golferichs de Barcelona, vàrem poder comptar amb la conferència inaugural del Dr. Ramon Flecha, catedràtic de sociologia de la UB i Doctor Honoris Causa per la Universitat de West Timosoara. El Dr. Flecha va exposar la seva conceptualització al voltant de les masculinitats partint de la definició de tres tipologies diferenciades: masculinitat tradicional oprimida, masculinitat tradicional dominant i noves masculinitats alternatives. Les dues primeres tipologies són les que contribueixen a reproduir la violència de gènere i el sexisme, i la tercera és aquella que permet eradicar aquestes problemàtiques.

Breument, les definicions d’aquestes conceptes desenvolupats pel Dr. Flecha abasten tot tipus de relacions i d’opcions, però en el terreny de les relacions heterosexuals (que si li havia demanat per aquesta conferència), es concreten en les següents:

  • Masculinitat tradicional dominant: La masculinitat tradicional dominant es basa en el domini i el menyspreu cap a les dones. És la masculinitat creadora de la violència de gènere i de la doble moral, considera dos tipus de dones: les que serveixen per usar-les i llençar-les, i les que compleixen el rol de descans del guerrer. La vinculació d’aquest model amb l’atracció produeix relacions basades en la violència de gènere.
  • Masculinitat tradicional oprimida: Els homes poden tenir relacions igualitàries amb les dones, però sense passió. Les teories i actuacions que es basen només en el llenguatge de l’ ètica, oblidant el llenguatge del desig, afavoreixen la conversió d’aquests homes en el “descans de la guerrera” de dones que els escullen per conviure mentre desitgen i/o els enganyen amb homes de masculinitat tradicional dominant. A vegades, aquesta masculinitat s’ha identificat equivocadament com a nova masculinitat, quan en realitat ha existit sempre, per tant, no és nova. Tampoc és alternativa perquè es l’altra cara de la mateixa moneda (del mateix sistema de dominació) que la dominant.
  • Noves masculinitats alternatives: model divers d’homes que tenen relacions igualitàries basades en el desig i l’amor. Freqüentment són forts i valents davant de situacions de violència de gènere (recolzant a les víctimes i en contra dels assetjadors), tenen relacions igualitàries basades en el desig i l’amor. Per fomentar aquestes masculinitats es requereix abordar al mateix moment el canvi del llenguatge de l’ ètica i el llenguatge del desig.

Les masculinitats alternatives no són filles sinó germanes dels feminismes. Mai les lluites per la igualtat i la llibertat de les diferents opcions de gènere han sigut de totes les dones contra tots els homes. Com es reflexa en “Fuenteovejuna” i en tots els episodis històrics, sempre han sigut de dones i homes igualitaris contra homes de masculinitats dominants i dones que els recolzaven.

Licencia de Creative Commons
Aportacions teòriques sobre masculinitats tradicionals oprimides, masculinitats tradicionals dominants i noves masculinitats alternatives by Dr. Ramon Flecha is licensed under a Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 3.0 Unported License.